Triggerpoint behandeling

Wat is een triggerpoint? Simpel gezegd is een triggerpoint een blokkade (knoopje) in de vezel van de betreffende spier die aanvoelt als een harde (pijnlijke) plek. Deze blokkade verstoort de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen in dit spierdeel. Elke triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied.

Een belangrijk kenmerk is de afgeleide pijn, dat wil zeggen dat de pijn (tintelingen/doof huidgevoel of jeuk) gevoeld kan worden op andere plaatsen dan waar het triggerpoint zich bevindt. Zo kan bv. spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door spieren in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de bilspieren, de buikspieren of zelfs de kuiten.
Op basis van deze patronen kan ik zeer gericht op zoek naar de oorzaak van de klacht.

Een triggerpoint behandeling is zeer effectief om
pijnklachten te voorkomen en te bestrijden


 
De effecten van triggerpoints
  • Pijn: actieve triggerpoints veroorzaken pijnklachten en leiden deze meestal af naar een andere plek in het lichaam. Als u op zo'n actief punt drukt, kunt u "herkenbare pijn" ervaren.
  • Problemen met bewegen: triggerpoints verkorten de betreffende spier. Het gevolg is dat dit spierspanning geeft aan de naastliggende gewrichten wat pijn, stijfheid en ook slijtage oplevert. De spier heeft niet meer de normale lengte (is verkort). Knakkende en krakende gewrichten zijn dan vaak het resultaat.
  • Diverse symptomen: triggerpoints verzwakken niet alleen de spieren maar kunnen ook druk veroorzaken op een zenuw of ader waardoor de doorstroming stagneert. Tintelingen, koude lichaamsdelen of uitstralende pijn kunnen het gevolg zijn. De pijn lijkt dan door zenuwen te ontstaan, maar feitelijk is het een spierprobleem.
Waardoor ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen ontstaan door vele factoren, zoals: overbelasting, verkeerde houding, herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren, stress, valpartijen, schokken, botsingen, zware inspanning en medische ingrepen. Vooral mensen met zittende beroepen en zij die beeldschermwerk doen, hebben grote kans om triggerpoints te ontwikkelen. Maar ook bepaalde beroepsgroepen ontwikkelen vaak triggerpoints, zoals sporters, kappers en musici. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn of een rol spelen bij vele aandoeningen.
Enkele voorbeelden: RSI/KANS (klachten aan armen, nek en schouders), whiplash, migraine, kniepijn, rugpijn en tennisarm.

Waarom triggerpoint behandeling?

Spieren kunnen verstrekkende pijnklachten veroorzaken of minimaal deel uitmaken van de pijn. Pijn is een waarschuwing en eigenlijk moeten we pijn als een positief signaal beschouwen. Pijn beschermt het lichaam tegen het ontstaan of toenemen van schade. Gebruik van pijnstillers lost het probleem niet op en geeft vaak bijwerkingen waardoor psychische en/of fysieke belemmeringen ontstaan.

Wat doet een behandeling van triggerpoints?

Triggerpoint behandeling is zeer effectief om pijnklachten te voorkomen en te bestrijden, maar ook om de onderliggende oorzaken op te sporen en te behandelen. Door de triggerpoint behandeling, het uitoefenen van druk op de knoopjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren.
Daarnaast wordt met rekoefeningen de lengte van de spier(en) verder genormaliseerd.

Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeltraject duurt. Daarbij spelen meerdere factoren een rol waardoor triggerpoints zijn ontstaan. Recent ontstane triggerpoints zijn gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste is vaak een hele keten van triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen. Bij het behandelen van triggerpoints bent u zelf actief betrokken. Om het herstelproces te bespoedigen krijgt u tips voor eenvoudige zelfbehandeling. Blokkades worden namelijk sneller gedeactiveerd door ze ook zelf vaak en kort te behandelen.

Behandeling 1 uur
Prijs: € 50,-

Massage is nodig om de spieren te herstellen en te ontspannen

 
Marloes (42 jaar)

Blij word ik wanneer ik in mijn vol geplande agenda een afspraak met jou zie staan. Een Ayurveda massage is geweldig en doe ik regelmatig maar ook de Triggerpoint behandelingen door jou doen mij erg goed. De pijnklachten welke ik had, zijn volledig weggegaan nadat jij bij mij een aantal Triggerpoint behandelingen hebt gedaan. WoW wat een ervaring en wat een aanrader voor iedereen. Fijn om te ervaren hoe je lichaam direct reageert op diverse specifieke triggerpoints in je lijf! Pijn is fijn zeggen ze dan!  Pijn doet het maar tegelijkertijd is het ook zo fijn om te voelen hoe de spanning wegtrekt alsook de pijn. Na de behandeling voel je direct dat er van alles gebeurd in je lijf. Je wordt letterlijk gereset. Goed voor iedereen om te doen. Je hebt zoveel triggerpoints ...

Nicole (33 jaar)

Nog niet eerder is voor mij een massage zo effectief geweest als deze bij Astrid. Mijn beroep als hairstylist vergt veel van mijn lichaam maar op deze manier is het echt een verlichting. Astrid is een zeer vakbekwame vrouw die goed naar je klachten luistert en hier dan ook goed en effectief mee aan de gang gaat. Een echte aanrader!

Frank (51 jaar)

Al jaren heb ik met regelmaat last van hoofdpijn. Soms helpen pijnstillers maar vaak ook helemaal niet. Via een kennis hoorde ik over triggerpoint behandelingen van Astrid, ..ik dacht baat het niet dan schaad het ook niet. Bij de eerste behandeling wist zij al de juiste knopen (triggerpoints) in de spieren te versoepelen/weg te masseren en dat had meteen het gewenste effect…weken geen pijn. Ook een hele geruststelling te weten waar de pijn vandaan komt! Intussen heeft ze me geleerd hoe je ook zelf triggerpoints kunt behandelen. Al met al zeker 80% minder last van hoofdpijn.