Wat is Ayurveda?

Waar komt de naam Ayurveda vandaan? Wat is Ayurveda precies? Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Ayur betekent leven en Veda staat voor kennis. Letterlijk betekent dit dus: 'inzicht in uzelf, uw leven'. Ayurveda is een 5000 jaar oude gezondheidsleer uit India. Volgens Ayurveda is het beter een goede balans in uw leven na te streven dan uw geluk af te laten hangen van andere zaken. Ayurveda helpt u gezond en vitaal te leven. Een positieve levenshouding en ontspanning in de vorm van massages zijn, naast de juiste voeding, bepalend voor het resultaat: een gezond en gelukkig leven!

Leer uzelf kennen


Ieder mens is uniek

Hoe voelt u zich? Waar heeft u behoefte aan? Hoe brengt u uw leven weer in balans zodat u zich goed voelt? De antwoorden op deze vragen zijn voor iedereen verschillend. Aandacht voor de mens, zijn verhaal en zijn persoonlijke kenmerken staan daarom centraal tijdens de Ayurveda behandeling.

De werktuigen van de Ayurveda zijn de natuurlijke principes die worden vertaald in eigenschappen, elementen en dosha`s. Al deze aspecten kunnen worden vertaald op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak. We hebben van alles iets, ieder mens in een eigen verhouding. Waar het om gaat in de Ayurveda is dat we al die aspecten in de juiste maat aanwezig hebben die precies goed is voor onszelf.

De vijf elementen

Ayurveda gaat ervan uit dat wij opgebouwd zijn uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.

  1. Alles wat vast is wordt beschouwd als aarde, zoals uw botten.
  2. Alles wat vloeibaar is wordt beschouwd als water, zoals uw bloed en lymfevocht.
  3. Alles wat dingen kan omzetten zoals bij een verbranding wordt beschouwd als vuur, zoals uw spijsvertering: de enzymen in uw maag zorgen dat uw voedsel omgezet wordt in bruikbare stukjes.
  4. Alles wat gasachtig is zoals zuurstof en stikstof noemen we lucht, wij ademen zuurstof in.
  5. Ether is de ijlste van de vijf en wordt beschouwd als het element waar alle andere elementen in voorkomen. In iedere cel van ons lichaam zijn wij verbonden met ether of het veld om ons heen. Dit laatste element is het lastigste te begrijpen.
Hoe worden de vijf elementen bestuurd?

Alleen in levende materie zijn er drie biologische krachten of bio-energieën werkzaam die alle biologische processen beheersen. Deze drie krachten (dosha`s) zijn: Vata, Pitta en Kapha. Dosha betekent in het Sanskriet “Dat wat verandert”.

Ether en lucht vormen Vata ( beweging en stuwing, met als centrum dikke darm en bekken).
Vuur en water vormen Pitta (spijsvertering, met als centrum maag, dunne darm, lever, alvleesklier).
Aarde en water vormen Kapha (opbouw en kracht van het individu, met als centrum mond, longen, maag).

Kenmerken van een Vata-type

Fysiek: een tenger postuur, doorgaans een droge huid, nerveus van aard, snel pratend en bewegend, kan moeilijk stil zitten, lichte slaper, snel van begrip, maar vergeet ook weer snel, moet regelmatig eten, zwakke tot trage spijsvertering (snel gasvorming).

Emotioneel: raakt snel vermoeid, perfectionistisch neigt naar een drang, geneig zich snel zorgen te maken, loopt snel, doet alles heel snel, houdt van snoepen(zoet), wordt rustig door zoet.

Kenmerken van een Pitta-type

Fysiek: normaal postuur, gemiddelde lichaamskracht en normaal uithoudingsvermogen, heeft een afkeer van warmte en zonnebaden, ondernemend en heeft uitdaging nodig, blozende gelaatskleur, vaak sproeten en oneffenheden.

Emotioneel: bij stress neiging tot prikkelbaarheid en boosheid, ambitieus, gedreven, fanatiek, veeleisend, kritisch, loopt met vastberaden tred, houdt zich bezig met de grote lijnen en is daardoor een goede manager, enthousiast, houdt van vlees, koffie en alcohol, houdt van `koud` eten (rauwkost, ijs, salades).

Kenmerken van een Kapha-type

Fysiek: over het algemeen stevig tot zwaar gebouwd, groot uithoudingsvermogen, heeft de neiging om snel aan te komen, constante energie, neemt niet snel informatie op, maar onthoudt des te beter, langzame vertering, houdt van calorierijke voedingsmiddelen, diepen lange slaap.

Emotioneel: kan goed met stress omgaan, loyaal, hartelijk, vergevingsgezind, emotionele eter (zoekt snel troost met eten), ontwaakt langzaam, blijft lang in bed liggen en heeft koffie nodig om wakker te worden, functioneert het beste in de middag.

Op het moment dat we geboren worden, al bij conceptie, staat onze geboorteconstitutie vast. Het kan zijn dat er twee types overheersen, bijvoorbeeld Vata / Pitta. Als wij onze eigen verhouding van deze elementen goed onderhouden, zullen wij in balans blijven. Gaan bepaalde elementen overheersen of komen we er juist van te kort, zal disbalans ontstaan.

Test

Ik help u hierbij weer de juiste balans te vinden!

Een lichaamsmassage aangepast aan uw persoonlijkheid